Відкриття аудиторії імені Тараса Шевченка

DSC 0345       20 жовтня 2014 року в Інституті української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка відбулася знаменна подія – відкриття аудиторії імені Тараса Шевченка в рік святкування 200-річчя з дня народження генія. Урочиста подія відбувалася з усіма почестями: вельмишановні гості, серед яких і ректор НПУ імені М.П.Драгоманова, академік Андрущенко Віктор Петрович, студенти в національних костюмах, українські пісні. Директор Інституту української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка, професор Анатолій Васильович Висоцький наголосив: «200-річчя з дня народження Шевченка – одна з найважливіших подій 2014 року. Відкриття цієї аудиторії – важливе явище, особливо для студентів, адже саме їм будувати нашу країну, українську школу, пресу – наше майбутнє».

Урочистості стали справжнім святом для університету. Блакитну, як безхмарне небо, святкову стрічку разом із ректором мала за честь перерізати Юлія Кириленко, студентка 3 курсу, володарка першої премії конкурсу на кращий літературний твір на честь 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка за поезію «Лист до Шевченка». Також Юлія Кириленко разом із Іваном Киричевським, студентом 5 курсу, переможцемМіжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка, нагородженим стипендією імені професора Петра Орлика, на честь відкриття аудиторії імені Т.Шевченка поклали квіти до пам’ятника Т.Шевченкові.

Анатолій Васильович Висоцький виголосив вступну промову, опісля передав слово директорові Центру культури і мистецтв НПУ імені М.П.Драгоманова, доценту кафедри української літератури Інституту української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка Ірині Віталіївні Савченко для презентації аудиторії. «Ми довго думали як найкраще оформити аудиторію. Було вирішено створити макети на основі триптиху Т.Шевченка, написаного у 1856 році, – «Доля», «Муза», «Слава». На колажах до поетичних доробків також додано живописні праці митця», – закцентувала Ірина Віталіївна.

Ректор університету Андрущенко Віктор Петрович зауважив: «День народження Шевченка – подія світового значення, адже Тараса Григоровича люблять і шанують не лише в Україні, а й у всіх куточках світу. Університет пишається тим, що тепер має таку прекрасну аудиторію з іменням українця, що був не просто особистістю, а геніальною людиною!»

Першу лекцію про Т.Шевченка в новій світлиці прочитав шановним гостям і студентам Герой України, професор Анатолій Несторович Паламаренко, а народний вокальний ансамбль «Купава» виконав пісню-гімн «Думи мої, думи мої» на слова Т.Шевченка. Усі присутні слухали виконавців стоячи, а на очі наверталися сльози.

Аудиторія імені Тараса Шевченка в Інституті української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка стане мистецькою вітальнею, а також осередком студентської творчості, натхнення.

Марія Бур‘ян,

студентка 307 вс групи

DSC 0310DSC 0313DSC 0322DSC 0325DSC 0344DSC 0346DSC 0349DSC 0355DSC 0361DSC 0365DSC 0385DSC 0410