Лекція Сергія Омельчука «Термінологічна система української лінгводидактики: від неузгодженості до норми»

image 6483441

Лекція Сергія Омельчука «Термінологічна система української лінгводидактики: від неузгодженості до норми»

«Шафа для книжок» чи «шафа на книжки»? «Термінологічний» і «термінний» – синоніми чи пароніми? «Розміщувати за абеткою» чи «абеткувати»? Відповіді на ці та багато інших питань 27 листопада в Науковій бібліотеці ім. Т. та О. Антоновичів НУ «Києво-Могилянська академія» отримали студенти четвертого курсу української філології  НПУ ім. М.П.Драгоманова на публічній лекції Сергія Омельчука «Термінологічна система української лінгводидактики: від неузгодженості до норми». 

 

Мовні тенденції сьогодення спонукають мовознавців частіше звертати увагу на доречність уживання тієї чи іншої лексеми. Особливу відповідальність несуть педагоги, адже саме вони є посередниками між світом знань та учнями/студентами. Відшліфовувати мову: надавати перевагу власне українським відповідникам слів, якщо такі існують паралельно із загальновживаними запозиченими; керуватись логічністю та системністю в побудові лексичних конструкцій – усе це й не тільки спонукало Сергія Омельчука написати та видати монографію під назвою «Сучасна українська лінгводидактика» (Київ 2019), презентація якої відбулася на лекції. Ця книжка – однозначно новаторство та сміливий крок уперед. Кажуть, у кожного доброго українця в будинку має бути «Кобзар» Т.Шевченка. Тож, після цієї висококласної лекції пана Сергія, доцільно стверджувати що у кожного доброго вчителя української мови (і не тільки) має бути «Сучасна українська лінгводидактика» С.Омельчука.

Відвідуванню заходу сприяли викладачі кафедри методики навчання української мови та літератури пані Юлія Романенко та пані Юлія Балаховська.  

Авторка допису – Анна Самозван

image 64834411image 64834412IMG 7894 Facetune 27-11-2019-19-22-46IMG 7902 Facetune 27-11-2019-19-17-04