Зустріч з Євгеном Сверстюком

У Шевченківські дні 11 березня у стінах гуманітарного корпусу НПУ Драгоманова відбулася зустріч студентів Інституту української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка з українським літературознавцем, шістдесятником, лауреатом Державної премії України імені Тараса Шевченка, головним редактором газети «Наша віра», людиною надзвичайно цікавої долі, тим, з ким навіть у період відлюдництва говорив Василь Барка, з тим, хто багато років провів у концтаборі… з Євгеном Сверстюком.

 

DSC 0567

Студентів та викладачів вразила щирість Євгена Олексійовича, який одразу заявив, що лекцію не читатиме, монологу не вестиме, а прагне працювати з аудиторією, спілкуватись з нею, створити атмосферу діалогу з слухачами.

Більшу частину свого виступу автор присвятив розповідям про Тараса Шевченка, його дитинство, формування як цілісної особистості, зародження козацького характеру, навчання в Петербурзі, спілкування з родиною Карла Брюллова, період заслання та повернення… Начебто всі ці факти мають бути відомими студентам української філології, але пан Сверстюк говорив про них абсолютно по-новому, висвітлював з такого боку, якого раніше студенти не торкалися.

Аудиторія охоче слухала Євгена Олександровича. На запитання про те, як громадський діяч може охарактеризувати Кобзаря, пан Сверстюк відповів, що в нього було три надзвичайних дари – дар любити, дар свободи та дар правди, а Шевченкову правду назвав Євангельською, яку Тарасу Григоровичу, на його думку, вдалося пізнати, адже недарма девізом членів Кирило-Мефодіївського товариства були слова: «Пізнайте істину, і істина зробить Вас вільними».

На запитання одного зі студентів, що допомогло фізично і морально вижити у концтаборі, Євген Олександрович відповів, що релігія, але, на жаль, коли він повернувся, в гості до нього завітали лише кілька старих друзів, інші ж просто не приходили…

DSC 0594

Інститут української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка дякує панові Сверстюку за подаровані книжки!