Збережи реліквію

IMG1 5680     11 квітня 2017 року магістранти-українознавці, які студіюють навчальну дисципліну «Музеєзнавство та архівознавство» під керівництвом доцента кафедри історії та етнополітики Олени Подобєд відвідали майстер-клас із реставрування фотографій. Захід відбувався у приміщенні реставраційного відділу Національного музею історії України у Другій світовій війні.

 

 

Завідувач відділу Ірина Руденко ознайомила юних реставраторів з азами відновлення пошкоджених світлин. Після опанування теорії магістранти перейшли до практичних дій. Кожен заздалегідь відшукав у родинному фотоальбомі чорно-білі світлини, що потребували реставрації. Переважно це були світлини 1940 – 1960-х років, на яких зображено бабусь та прадідусів магістрантів. Фотографії мали подряпини, надірвані чи відірвані краї, деякі буквально розпадалися у руках.

Під керівництвом Ірини Іванівни учасники майстер-класу навчилися тримати у руках скальпель, добирати фактуру для реставрованих світлин, власне підклеювати відірвані частини за допомогою борошняного клею, користуватися паяльником-праскою. Незабутнє враження на драгоманівців справив важелезний прес, під яким у кінцевому підсумку опинилися усі світлини.

Магістранти-українознавці під дбайливим керівництвом Ірини Руденко отримали безцінний досвід із реставрування фотографій, який їм стане у пригоді під час професійної діяльності.

 

 Олена Подобєд, доцент кафедри історії та етнополітики

 

2zb

1 zd