Фотовиставка "Старий Новий рік"

Старий новий рік1

З ініціативи кафедри історії та етнополітики на факультеті української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка було започатковано проект «Історія країни крізь призму світлин моєї родини». Презентація проекту й перша фотовиставка нещодавно відбулися на факультеті. У передчутті наближення зимових свят магістранти-українознавці першого року навчання під керівництвом доцента Олени Подобєд презентували фотовиставку «Старий Новий рік». Її основу склали світлини із родинних фотоархівів магістрантів Світлани Григор’євої, Марії Жуковської, Альони Кирпи, Анастасії Мануліної та Тетяни Панкевіч, які й виступили екскурсоводами.

 Відкриваючи фотовиставку, завідувач кафедри історії та етнополітики професор Віктор Даниленко наголосив на важливості роботи студентів і магістрантів з історичними джерелами, зокрема світлинами. Під час заходу присутні мали змогу дізнатися про історію святкування одних із найулюбленіших свят малечі і дорослих – Нового року та Різдва Христового, зокрема особливості їх святкування за радянських часів: із переховуванням ялинок у часи «антирелігійної пропаганди», формуванням у дітей негативного ставлення до цих свят. Окремо екскурсоводи зупинилися на історії ялинкових іграшок та новорічно-різдвяних листівок.

Екскурсанти не були пасивними слухачами, а брали активну участь у заході, адже усіх присутніх охопив передноворічний настрій: студенти відгадували загадки, знайомилися із різними видами листівок, читали вітання із Новим роком різними мовами, розповідали вірші під ялинкою, грали у гру «Чарівна шишка», писали листи Святому Миколаю (у них просили миру, злагоди та процвітання для нашої країни) та із захопленням шукали Дідів Морозів під час квесту. Переможці конкурсів отримали новорічні подарунки від організаторів заходу.

Завершилася презентація фотовиставки переглядом новорічних відео: американської версії обробки «Щедрика» Миколи Леонтовича гуртом «Пентатонікс» («Pentatonix») під назвою «CaroloftheBells» («Колядка дзвонів») та україномовної версії відомої англійської пісні «Jinglebells» українського гурту  «Шпилясті бандуристи».

Сніжинки у повітрі, яскрава ялинка, тематичні світлини, маскарадні маски на екскурсантах, аромат мандаринів, подарунки та посмішки на обличчях створили на презентації фотовиставки казкову атмосферу, де кожен зміг поринути у світ дитинства. Користуючись нагодою, вітаємо усіх із прийдешніми новорічно-різдвяними святами, і як писав Іван Франко:

З Новим роком, браття милі,

В новім щастю, в новій силі

Радісно вітаю вас

І бажаю, щоб в здоров’ю,

В мирі, з братньою любов’ю,

Відтепер ішов нам час.

Щирій праці Бог поможе!

Дай вам Боже все, що гоже!

                                                    Світлана Григор’єва, магістрантка-українознавець,

                                                    світлини студентки-історика Надії Папіш,

                                                    ФУФЛТ імені Андрія Малишка

Фото новий рік2

новий рік4

новий рік 3