Історія, сучасний стан та перспективи розвитку кафедри історії та етнополітики

Кафедра історії та етнополітики створена 2005 року на базі кафедри історії України Інституту української філології. Очолює її доктор історичних наук, професор, член-кореспондент НАН України Віктор Михайлович Даниленко. У назві кафедри закладено два основні стратегічні напрями її розвитку. Один з них – історичний. Кафедра забезпечує викладання в усіх неісторичних інститутах курсу “Історія України”, який є важливим чинником формування світогляду та ціннісних орієнтирів майбутніх педагогів.

З 2005 року ще одним напрямком навчально-методичної та науково-дослідної роботи викладачів кафедри, поряд з історією України, став етнополітичний. Етнополітика, як комплекс засобів політичної діяльності в галузі етнонаціонального розвитку та міжетнічних відносин, становить одну з найважливіших складових діяльності державних та суспільних інституцій. Засвоєння засад етнополітики, етнічної історії України є, без перебільшення, обов’язковою умовою ефективної роботи сучасного українського педагога. Оскільки історичний розвиток України позначився впливом багатьох етносів та культур, учитель повинен розуміти усі тонкощі міжетнічних стосунків. Отримання фундаментальних знань з вітчизняної історії та етнополітики дозволить майбутнім фахівцям-педагогам виховувати молоде покоління в атмосфері поваги до України, її мови та культури, розвивати в учнів почуття національної гідності й, водночас, нівелювати можливі прояви етнічної та расової нетерпимості, ксенофобії.

З початку створення і по сьогоднішній день кафедру очолює доктор історичних наук, професор, член-кореспондент НАН України Віктор Михайлович Даниленко. До складу кафедри входять доктор історичних наук, професор В.Г. Шарпатий, доктор історичних наук, доцент І.М. Жиленкова; кандидати історичних наук, доценти – О.М. Казакевич, О.А. Подобєд; старший викладач Л.В. Пилипенко.

Кафедра історії та етнополітики забезпечує викладання дисциплін «Історія України» та «Історія української культури» для студентів 1 курсу усіх спеціальностей Інституту української філології. Окрім того для студентів спеціальності “українська мова та література (українознавство)” викладачі кафедри викладають наступні дисципліни: “Етногеографія України”, “Етнографія народів світу”, “Етнографія слов’янських народів”, “Методика викладання українознавчих дисциплін”, а також для студентів спеціальності “українська мова та література (історія)” дисципліни: “Історія України”, “Історична географія України”, “Історичне краєзнавство”, “Історія культури України”, “Історіографія історії України”, “Методика навчання історії України”, “Всесвітня історія та методика її викладання”, “Методика навчання історії України”, спецкурс з історії та етнополітики “Етнополітична історія України”.

Науковий потенціал кафедри зміцнюється. Зокрема, 2005 року викладач кафедри О.М. Казакевич захистила кандидатську дисертацію, у 2008 р. – докторську дисертацію захистив В.Г. Шарпатий, 2016 р.  доцент І.М. Жиленкова. Продовжує роботу над написанням кандидатської дисертації старший викладач Л.В. Пилипенко.

 Відповідно до наукового напряму, розробку якого забезпечує університет, кафедра продовжує розробку проблем історичної освіти ХХ ст. та соціальної історії України ХХ ст. Остання склалася в наукову школу, фундатором якої є В.М. Даниленко. Вона почала формуватися ще у 1980-ті роки. У працях В.М. Даниленка та його учнів і послідовників на основі теоретико-методологічного синтезу історії та соціології аналізується історія українського суспільства ХХ ст., його трансформація, історія соціальних структур, процесів та явищ. Велика увага приділяється вивченню історії освіти, науки, культури, української мови, церкви, соціальних та міжнаціональних відносин, повсякденного життя конкретних людей і конкретних соціальних і національних груп, умов їх праці та побуту. Об’єктом вивчення є як історія конкретних соціальних явищ, так і цивілізаційні “процеси великої тривалості”, соціальні рухи. Спільними для праць школи є погляд на історію з соціальної та соціокультурної точки зору.

При кафедрі функціонує аспірантура та докторантура зі спеціальності «історія України», випускники якої працюють у науково-дослідних інститутах НАН України, педагогічних університетах та інститутах (Київському, Житомирському, Вінницькому, Кам’янець-Подільському).

Здобутки сьогоднішніх викладачів у роботі зі студентами базуються на досвіді та традиціях, закладених їх попередниками, майстрами педагогічної справи у нашому вузі: професорами П. Бакуменком, М. Варшавчиком, М. Панчуком, доцентами Л. Тендересом, Г. Лещенко, Н. Носковою, М. Донієм, М. Кубрушком, М. Гуріним, І. Міцканом, В. Кравчук, В. Ніколаєнком, В. Солодьком, Ю. Алексєєвим, В. Власенком.

Кафедра підтримує тісні зв’язки зі спорідненими кафедрами провідних університетів країни та з Інститутом історії НАН України. Результатом наукової співпраці стала неодноразова організація спільно з Інститутом “круглих столів” з актуальних питань історичної науки.

На базі кафедри історії та етнополітики діє Центр історико-біографічних досліджень, який є структурним навчально-науково-дослідним підрозділом Інституту української філології Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова.

Центр системно створює, апробує, освоює та поширює наукові, науково-технічні та соціально значущі нововведення, умови їх забезпечення та впровадження. Він проводить свою діяльність в єдиному комплексі освітньої, науково-дослідної та інноваційної діяльності Університету і об'єднує у своєму складі науково-дослідні лабораторії та входить разом з іншими центрами до наукового парку Університету.

Метою діяльності Центру історико-біографічних досліджень є:

  • наукова розробка актуальних проблем за визначеними пріоритетними напрямами діяльності Центру;
  • нагромадження та систематизація джерельного матеріалу для здійснення наукових та прикладних досліджень, пов’язаних зі сферою наукових інтересів Центру;
  • участь у реалізації міжнародних проектів і програм, у науково-практичних конференціях, семінарах та виставках;
  • вироблення рекомендацій для органів державної влади щодо вшанування пам’яті видатних діячів науки та освіти в Україні;
  • запровадження в навчальний процес результатів актуальних досліджень з біографістики;
  • забезпечення участі студентів у здійсненні наукових проектів, пов’язаних із історико-біографічними дослідженнями;
  • підвищення кваліфікації працівників навчальних закладів України, які здійснюють викладання суспільно-гуманітарних дисциплін.

Велика увага на кафедрі приділяється науковій роботі студентів, які під керівництвом викладачів проводять наукові розвідки. З результатами своїх досліджень вони виступають на вузівських, міських та всеукраїнських конференціях. На кафедрі працюють наукові гуртки та проблемні групи, в яких студенти під керівництвом викладачів займаються дослідженням актуальних питань з історії України. Зокрема, професор В.Г. Шарпатий керує проблемною групою “Україна у Другій світовій війні (1939-1945 рр.)”, доцент О.М. Казакевич – “Актуальні проблеми історії України ”, доцент І.М. Жиленкова – “Україна в період Гетьманщини (остання чверть XVIIXVIII ст.)”, старший викладач О.А. Подобєд – “Актуальні проблеми етнографії”, старший викладач Л.В. Пилипенко – “Актуальні проблеми етногеографії України у ХХ – ХХІ ст.”. Результати наукової творчості студентів репрезентуються на щорічних студентських наукових конференціях університету.

Наукове товариство студентів та аспірантів кафедри історії та етнополітики – самоврядна організація студентів, аспірантів та докторантів. Метою його діяльності є об’єднання зусиль наукової молоді задля якісного розвитку науки в межах університету.

Завдання наукового товариства:

  1. залучення студентів до науково-дослідної роботи;
  2. формування умов для розкриття наукового та творчого потенціалу студентів, аспірантів та докторантів;
  3. оволодіння сучасною методикою та навичками проведення самостійних наукових досліджень;
  4. оволодіння формами організації та проведення наукових досліджень;
  5. організація та координація роботи студентів, аспірантів та докторантів у науковому житті інституту, університету та поза ними;
  6. сприяння розвитку внутрішньоінститутського, внутрішньоуніверситетського та міжвузівського співробітництва студентів, аспірантів та докторантів.

Кафедра постійно працює над оновленням змісту історичної освіти, підвищенням кваліфікації педагогічної майстерності викладачів, поліпшенням організації та результативності науково-дослідної роботи. Ведеться пошук нових форм та напрямків підготовки потрібних країні фахівців. Увесь професорсько-викладацький склад кафедри історії та етнополітики докладає максимум зусиль для того, щоб зі стін університету школа одержувала спеціалістів рівня потреб ХХІ століття.