ІІ Всеукраїнські наукові читання «Життєтворчість Володимира Леонтовича: історичний та літературний контекст»

DSC 0221

Уже вдруге кафедра української літератури НПУ імені  М.П. Драгоманова стала організатором читань, присвячених ювілею педагога, письменника, літературного критика, журналіста, видавця, культурно-громадського та державного діяча, мецената Володимира Леонтовича, які відбулися 7 жовтня 2016 року на факультеті української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка.

 Ініціатором читань стала онука великого українця Олена Леонтович – письменниця, член Національної спілки письменників України, яка впродовж двадцяти років повертає в українську історію ім’я свого великого діда, викреслене тоталітарним режимом. Пані Олена закцентувала увагу на проблемах національної пам’яті, «стражденному» поверненні митця на батьківщину, привідкривши історію пошуків і віднайдень архіву та творів письменника, вшанування його пам’яті тощо.

DSC 0093Прикметно, що відкрилися чицтвом студентки VІ курсу факультету української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка Софії Півняк, у виконанні якого прозвучала промовиста пісня «Гамерицький край» як символ трагічної долі українства у ХХ ст.

У науковій дискусії взяли участь В. Погребенник, доктор філологічних наук, професор, завідуючий кафедрою української літератури, С. Кіраль, професор кафедри української та класичних мов Національного університету біоресурсів і природокористування України, Т. Бикова, доктор філологічних наук, А. Диба, науковий співробітник відділу рукописних фондів Інституту літератури імені Т. Г. Шевченка, доценти кафедри української літератури І. Ліпницька, І. Галак, докторанти та аспіранти.

Особливо увага цьогорічних читань була прикута до мемуарної, автобіографічної та епістолярної спадщини В. Леонтовича, яка не лише доповнює чи уточнює перебіг карколомних подій національної історії кінця ХІХ – перших десятиліть ХХ ст., але насамперед вражає власними спостереженнями їх автора щодо проблем, які не втратили своєї актуальності і в сучасній Україні, зокрема у системі освіти, аграрної реформи, розвитку книговидавництва та ін.

Підсумовуючи роботу учасників наукових читань,Олена Леонтович зворушено підкреслила їхній високий науковий та людинознавчий рівень, необхідність ознайомлення широкого загалу українців із результатами досліджень науковців НПУ імені М.П.Драгоманова через виступи на радіо та публікації в пресі.

DSC 0184

DSC 0170

DSC 0103

DSC 0302

DSC 0314

DSC 0116