Зустріч з канадським істориком Романом Сербиним

DSC 0829

«Що таке голодомор? Осмислення українського геноциду»

2 грудня 2015 року до Інституту української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка НПУ ім. М. П. Драгоманова завітав Роман Сербин, канадський історик та політолог українського походження, професор Квебецького університету у Монреалі. Його лекція «Що таке голодомор? Осмислення українського геноциду» була зовсім не схожою на звичайні лекції, адже була активною, «живою». Відбувся певний діалог між істориком та студентами, викладачами.

Роман Сербин розповів про ст. 2 Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду і покарання за нього, навів приклади геноциду (закцентував увагу на тому, що «геноцид – це груповий мор»), закцентував увагу присутніх на різниці між «національним» й «етнічним», докладно розповів про Рафаеля Лемкіна, який уперше вжив термін «геноцид».

Також Роман Сербин презентував книгу «Рафаель Лемкін: радянський геноцид в Україні», яка перекладена 28 мовами. Власне книгу складає доповідь Р. Лемкіна про геноцид української нації, що вчинив комуністичний режим.

Було цікаво слухати професора ще й тому, що він розповів про своє життя у Канаді. Дівчатам особливо було приємно бути на лекції, адже від професора Романа Сербина повсякчас лунали компліменти щодо їх чарівних усмішок та знань з історії, географії.

Основною тезою лекції стали слова історика про те, що «голод не є голодомором у буквальному значенні, а найголовнішою частиною геноциду». Ця теза є по-особливому актуальною у наші дні, адже трагічні сторінки історії повинен пам’ятати кожен свідомий громадянин своєї Батьківщини.

Зустріч завершилася подякою Романові Сербину за ґрунтовну доповідь і колективним фото на згадку.

Світлана Григор’єва, 401 уу

DSC 0835DSC 0849DSC 0856