Кінолекторій знімає грифи секретності

DSC 0881Кінолекторій знімає грифи секретності

10 листопада у тому ж місціі в той же час у рамках кінолекторію відбувся перегляд документального фільму «Цар і раб хитрощів» (2009), який розкрив перед глядачами невідомі сторони життя і боротьби Миколи Хвильового – знакової постаті літературного процесу початку минулого століття. Кінозустріч традиційно розпочалася вступним словом Блєдних Тетяни Юріївни, викладача кафедри української літератури, про неоднозначність і винятковість постаті Миколи Хвильового у громадському та літературному житті України.

Фільм унікальний тим, що в основу сценарію покладено розсекречені 2008 року матеріали з архівів СБУ, а отже знято завісу з причин і обставин смерті Хвильового, з його трагедії, роздвоєності, шукань, сумнівів, поразок.

Кінострічка показала глядачам виняткові кадри: документи з особової справи Миколи Хвильвого, його фотокартки, документальні відеоролики і навіть харківську квартиру, стіни якої були свідками того фатального вистрілу, що перервав нитку життя великого «Вальдшнепа».

         І знову кінолекторій допоміг розвіяти туман запитань і таємниць, яким овіяна постать Миколи Хвильового, а з ним і увесь літературний процес перших десятиліть ХХ століття.

         Далі буде..!        

Анна Піменова,

404-уреф група

DSC 0891DSC 0894