«Кінооко» доби. Дзиґа Вертов

Man with a movie camera«Кінооко» доби. Дзиґа Вертов

У понеділок, 3 листопада, кінолекторій уже вдруге зібрав небайдужих до мистецтва студентів ІУФ та ЛТ імені Андрія Малишка. Цього разу відбувся перегляд шедевру документального кіно – картини радянського режисера Дзиґи Вертова «Людина з кіноапаратом» (1929), експериментальним явищем у кіноіндустрії тих років.

Перед глядачами постав винятковий зразок чистого кіномистецтва, відірваного від літератури, театру та музики – фільм без надписів, без сценарію, без акторів і без декорацій. Лише намисто із документально фіксованих картин життя тогочасного міста: стрімкого, динамічного, абсолютно контрастного. Автор картини віртуозно передав повсякденне життя радянської людини, розбурхане вихором науково-технічного прогресу наприкінці 20-х років ХХ століття.

На світанку прокидається місто (Київ, Одеса, Москва), трамваї виїжджають із депо, запускаються конвеєри на заводах та фабриках, телефоністки перекидають дроти, але хтось, як і раніше (зрештою, як і зараз), прокидається на вулиці або виносить на продаж речі із дому, аби вижити. Такою контрастною тональністю насичена вся картина: люди народжуються і помирають, хтось одружується – хтось розлучається, одні розкошують – інші опиняються на задвірках життя, за цим виром спостерігає кінокамера автора фільму. Вражає швидка зміна картин, нерідко відверто натуралістичних, незавуальованих, але правдивих. У цьому й розкривається концепція «кіноока», виведена Дзиґою Вертовим, який вважав, що мистецтво не віддільне від життя.

Двічі (2012-го і 2014-го року) «Людину з кіноапаратом» визнано найкращим документальним фільмом усіх часів, і це цілком справедливо, адже творчими відкриттями Дзиґи Вертова послуговуються й сучасні кінематографісти.

Запрошуємо до нашого кінолекторію наступного понеділка, 10 листопада, в аудиторію 7-3 на 17.00 годину всіх, хто бажає зануритися в таїни кіномистецтва і більш повно відкрити для себе трагедію особистості Миколи Хвильового під час перегляду фільму «Цар і раб хитрощів» українки Ірини Шатохіної.