Історичний реконструктор Богдан Коломійчук

колом1Презентація історичного роману «Людвисар. Ігри вельмож» в Інституті української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка

25 жовтня в Інституті української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка відбулася незабутня зустріч з молодим письменником, лауреатом Гран-прі «Коронації слова – 2013» у номінації «Кращий роман», Богданом Коломійчуком. Автор презентував свій історичний роман «Людвисар. Ігри вельмож».

 

Людвисар – це людина, що займалася литтям гармат у середньовіччі. А події роману відбуваються у Львові в другій половині ХVІ століття. Роман має історичну, містичну, авантюрну та любовну складову, тому збудить цікавість у багатьох читачів.

Зустріч особливо приємно здивувала особистістю автора. Молодий письменник, що пише на історичну тему, з увагою й точністю поважного професора історичних наук сипав дотепами так, що аудиторія аж ніяк не могла стриматися від сміху. Водночас відповіді на запитання та розповідь про роман пана Богдана були надзвичайно обґрунтованими, інтелектуальними й відвертими. Відчувалося ґрунтовне знання того, про що він пише, розуміння історії взагалі. Цікавим для слухачів було розвінчання стереотипних уявлень про традиції та звичаї середньовіччя (спалення відьом, засоби катування інквізиції та інші).

колом2

Автор розповів, що завжди знав, що буде писати не рафіновану історичну прозу, а додасть до неї певного авантюризму. Також після смерті хотів би порозмовляти з Чарльзом Діккенсом. Письменник має «чарівну шухляду», в якій відпочивають його проза юності та саркастично-іронічні вірші, які він навряд чи колись надрукує, адже то були проби пера.

Свій роман він писав упродовж десяти років, інколи залишаючи роботу над твором. Торік на «Коронації слова» роман Богдана Коломійчука не здобув визнання, проте автор попрацював над ним ще й отримав результат. Це хороший приклад для студентів бути самокритичними, не опускати руки та досягати поставлених цілей.

колом4

Діалог з аудиторією був насичений запитаннями, усмішками й заграваннями «автор – студентки», «студентки – автор». Богдан Коломійчук не виголошував високоінтелектуальних сентенцій про ідею свого роману та його неоціненну літературну вартість, а просто порадив не боятися робити хороших авантюр у реальному житті.

колом3

Віра Бойко

студентка 5 курсу ІУФ та ЛТ імені Андрія Малишка