Ірина Фаріон: "Відкиньте всі сумніви і йдіть до нових звершень української нації"

DSC 0987

 

20 травня 2013 року викладачам та студентам Інституту української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова презентувала третє перевидання книги «Мовна норма: знищення, пошук, віднова» народний депутат України, голова парламентського підкомітету з питань вищої освіти, відомий мовознавець, кандидат філологічних наук Ірина Фаріон

 

 

Проректор з навчально-методичної роботи гуманітарних інститутів проф. Андрусишин Б.І. та директор Інституту української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка проф. Висоцький А.В. представили високоповажну гостю професорам та студентам.

DSC 0936

 Ірина Фаріон презентувала добірку мовних плакатів «Слово – меч духовний», створену студентами Національного університету «Львівська політехніка». Через пропоновані роботи вони висловили своє ставлення до стану функціонування української мови в нашій державі. Пані Ірина наголосила, що плакати – найкраща агітація в обороні нашої мови та утвердженні духовних основ державної незалежності. «Без слів – без мови», «Єдина мова задля єдиної держави», «Доля мови формує і долю народу», «Говори – і я тебе побачу», «Видно з мови, якої ти голови», «Захисти мову», «Мова – головний інструмент взаємодії зі світом», «Мова наша – серце наше», «Мова – душа народу», «Не забруднюй мови», «Розмовляй рідною мовою! Будь собою!», «У мові наш всесвіт», «Мова – твого життя основа» – це основні гасла, майстерно, креативно проілюстровані та призначені для якнайширшого використання в навчальних закладах, державних та приватних установах тощо. Ілюстрації супроводжував неповторний        коментар пані Ірини, яка майстерно утримувала увагу аудиторії, пересипаючи розповідь влучними жартами. Слухачі відчули магію слова, магію погляду, оцінили почуття гумору доповідачки, навіть запропонували в майбутньому попрацювати в художньо-публіцистичному жанрі фейлетону.

«Мова – це те, що об’єднує, й те, що роз’єднує. Але важливо пам’ятати, що ти об’єднуєш і що роз’єднуєш. Мовою ти від’єднуєш рабство, зло, окупацію, але й досягаєш цілісности своєї нації», – зауважила пані Ірина.

DSC 0937

 Ірина Фаріон також розповіла про проект «Скарб нації», започаткований у Львові, завдання якого розмістити на рекламних носіях плакати із зображеннями й цитатами відомих людей, які допомагають громаді йти шляхом оновлення якісного українського суспільства.

«Потрібно, щоби українці зрозуміли: вони є творцями своєї нації» – наголосила Ірина Дмитрівна.

Викладачі та студенти познайомилися із справжнім досягненням Ірини Фаріон – монографією «Мовна норма: знищення, пошук, віднова»,призначеною не лише для студентів вишів, а й для всіх, хто цікавиться культурою українського мовлення. У ній розкрито еволюцію основних мовних норм, з’ясовано позамовні чинники спотворення української мовної норми впродовж ХХ ст. Задля кращого сприймання матеріалу в праці запропоновано афористичні думки про мовну норму, веселі бувальщини, філологічні анекдоти.

Друга частина зустрічі відбулася у формі діалогу між гостею та студентством і викладачами вишу. Присутні цікавилися як політичними, так і філологічними  питаннями.

Під час зустрічі пані Ірина також наголосила, що треба шукати ключ до кожного українця, який із тих чи інших причин загубився на шляху до націєтворення: «Можливо, вони ще не отримали того поштовху, який би дав їм зрозуміти, що вони є творцями української нації. Але в будь-якому разі потрібно шукати ключ до їхніх душ і сердець.

DSC 1000