Історія кафедри історії та етнополітики

  Кафедра історії та етнополітики створена 2005 року на базі кафедри історії України факультету української філології. З початку створення і по сьогоднішній день кафедру очолює доктор історичних наук, професор, член-кореспондент НАН України Віктор Михайлович Даниленко.

  З 2005 року ще одним напрямком навчально-методичної та науково-дослідної роботи викладачів кафедри, поряд з історією України, став етнополітичний. Етнополітика, як комплекс засобів політичної діяльності в галузі етнонаціонального розвитку та міжетнічних відносин, становить одну з найважливіших складових діяльності державних та суспільних інституцій. Засвоєння засад етнополітики, етнічної історії України є, без перебільшення, обов’язковою умовою ефективної роботи сучасного українського педагога. Оскільки історичний розвиток України позначився впливом багатьох етносів та культур, учитель повинен розуміти усі тонкощі міжетнічних стосунків. Отримання фундаментальних знань з вітчизняної історії та етнополітики дозволить майбутнім фахівцям-педагогам виховувати молоде покоління в атмосфері поваги до України, її мови та культури, розвивати в учнів почуття національної гідності й, водночас, нівелювати можливі прояви етнічної та расової нетерпимості, ксенофобії.

  З початку створення і по сьогоднішній день кафедру очолює доктор історичних наук, професор, член-кореспондент НАН України Віктор Михайлович Даниленко. До складу кафедри входить доктор історичних наук, професор В.Г. Шарпатий, кандидати історичних наук, доценти – О.В. Позняк, І.М. Жиленкова, О.М. Казакевич; старший викладач Л.В. Пилипенко.

  Науковий потенціал кафедри зміцнюється. Зокрема, 2005 року викладач кафедри О.М. Казакевич захистила кандидатську дисертацію, у 2008 р. – докторську дисертацію захистив В.Г. Шарпатий. Продовжує роботу над написанням кандидатської дисертації старший викладач Л.В. Пилипенко.

  Кафедра забезпечує викладання дисципліни “Історія України”, що становить важливий чинник формування світогляду та ціннісних орієнтирів майбутніх педагогів. Зокрема в Інститутах української філології, іноземної філології, природничо-географічної освіти, фізико-математичної та інформатичної освіти і науки, гуманітарно-технічної освіти та на вечірньому факультеті.

  Важливим для кафедри є надання поглиблених знань з історії України студентам Інституту української філології. Ефективність поєднання історії та філології у науці та навчальному процесі доведена часом. Наукове осмислення постмодерністських тенденцій та “лінгвістичний переворот” у гуманітарному знанні засвідчили, що міждисциплінарні історико-філологічні студії становлять один з найперспективніших напрямків розвитку як історичної, так і філологічної науки. Професорсько-викладацький склад кафедри забезпечує викладання для студентів спеціальності “Українська мова і література (зарубіжна література та історія)” таких фахових дисциплін, як “Історія України”, “Історія української культури”, “Історичне краєзнавство”, “Історична географія”, “Історіографія історії України”, спецкурс “Етнополітична історія України”.

  Відповідно до наукового напряму, розробку якого забезпечує університет, кафедра продовжує розробку проблем історичної освіти ХХ ст. та соціальної історії України ХХ ст. Остання склалася в наукову школу, фундатором якої є В.М. Даниленко. Вона почала формуватися ще у 1980-ті роки. Під керівництвом професора члена-кореспондента НАН України В.М. Даниленка підготовлено і захищено близько 30 кандидатських і докторських дисертацій, підготовлено десятки монографій і сотні наукових статей.

  У працях В.М. Даниленка та його учнів і послідовників на основі теоретико-методологічного синтезу історії та соціології аналізується історія українського суспільства ХХ ст., його трансформація, історія соціальних структур, процесів та явищ. Велика увага приділяється вивченню історії освіти, науки, культури, української мови, церкви, соціальних та міжнаціональних відносин, повсякденного життя конкретних людей і конкретних соціальних і національних груп, умов праці, побуту. Об’єктом вивчення є як історія конкретних соціальних явищ, так і цивілізаційні “процеси великої тривалості”, соціальні рухи. Спільними для праць школи є погляд на історію з соціальної та соціокультурної точки зору.

  При кафедрі функціонує аспірантура та докторантура зі спеціальності 07.00.01 – історія України, випускники якої працюють у науково-дослідних інститутах НАН України, педагогічних університетах та інститутах (Київському, Житомирському, Вінницькому, Кам’янець-Подільському). Нині при кафедрі актуальні наукові проблеми розробляють три докторанти і три аспіранти.

  Здобутки сьогоднішніх викладачів у роботі зі студентами базуються на досвіді та традиціях, закладених їх попередниками, майстрами педагогічної справи у нашому вузі: професорами П. Бакуменком, М. Варшавчиком, М. Панчуком, доцентами Л. Тендересом, Г. Лещенко, Н. Носковою, М. Донієм, М. Кубрушком, М. Гуріним, І. Міцканом, В. Кравчук, В. Ніколаєнком, В. Солодьком, Ю. Алексєєвим, В. Власенком.

  Кафедра підтримує тісні зв’язки з Інститутом історії України НАН України. Результатом наукової співпраці стала неодноразова організація спільно з Інститутом “круглих столів” з актуальних питань історичної науки.

  На кафедрі активно працює науково-методичний семінар, яким керує проф. В.Г. Шарпатий. Щомісяця, відповідно до плану роботи семінару, звучать науково-методичні повідомлення викладачів, аспірантів, докторантів з актуальних проблем історії України.

  Увесь професорсько-викладацький склад кафедри історії та етнополітики докладає максимум зусиль для того, щоб зі стін університету школа одержувала спеціалістів рівня потреб ХХІ століття.